duminică, 18 decembrie 2016

Cum un discurs TED a fost vizualizat de 20.000.000 ori

În cartea TALK LIKE TED  Carmine Gallo aminteşte faptul că o bună expunere la TED necesită repetiţie după repetiţie. 
El aduce în prim plan un discurs TED vizualizat de aproape 20.000.000 de ori. 
Discursul se numeste „Puternicul atac de iluminare” şi aparţine doamnei Jill Bolte Taylor care relatează practic aproape în direct despre atacul ei cerebral. 

Dar acest discurs, aminteşte Carmine Gallo, nu a apărut aşa din senin. 
Dr. Jill Bolte Taylor a exersat acest discurs de 200 de ori

Practic dacă facem o împărţire simplă nr. de vizulizări (20.000.000) cu nr. de repetiţii (200) ajungem la o concluzie liniştitoare şi anume: cu fiecare repetiţie efectuată câştigăm 100.000 de vizualizări. 
Mai simplu spus: repet o dată o să am 100.000 de vizualizări.....repet doar de 10 ori o să am 1.000.000 de vizualizări. 
Dar să lăsăm artimetica. Probabil aici e vorba de matematică superioară.....de o creştere exponenţială. Şi, poate abia dupa 100 de repetiţii încep să simt că am şi început să decolez ca un avion. Până atunci, cu cele 100 de repetiţii, rulez la sol....şi mă văd doar cei de pe pistă. E bine aşa, nu e bine?! Depinde de fiecare potenţial speaker ce obiective are: la sol sau la înălţime.

Deci important este să urmărim nu numai acest film TED cu Dr. Jill Bolte Taylor dar în funcţie de subiectul nostru să urmărim măcar 100 de filme TED
O să spuneţi că 100 de filme TED e cam mult? Asta cu mult sau putin.....e ca în povestea cu motanul "cuantic" Cheshire din Alice în Ţara Minunilor....depinde unde vrei să ajungi.....???
- la sol...în cazul nostru înseamnă doar în sala TEDxBrasov...?
- la înalţime înseamnă să zbori, pe tot globul, la 10.000 m deasupra solului prin Internet prin naveta YouTube! 


Şi dacă cele două sfaturi de aici le asamblezi.....adică să repeţi de 200 de ori discursul şi să urmăreşti 100 filme TED pe subiectul tău....atunci există mari şanse să faci saltul "cuantic" de la TEDx la TEDGlobal. 
(un art. de Tibi Ruczui)