luni, 5 decembrie 2016

Amintindu-ne de Stella Young

Dacă urmăreşti mai multe discursuri TED vei ajunge la concluzia că majoritatea speakerilor s-au confruntat în viaţă cu probleme pe care le-au depăşit şi păşesc în lumina reflectoarelor pentru a fi o sursă de inspiraţie pentru auditoriu. Discursurile lor conţin nu rar întrebarea ,, Dacă eu am reuşit , câte puteţi face voi ? “ . 

Stella Young nu avea nimic din toate acestea. Ea nu plănuia să fie sursa nimănui de inspiraţie. 
Prin discursul pe care l-a ţinut în cadrul conferinţei TEDxSidney în aprilie 2014, ea urmărea să schimbe stereotipurile cu care s-a luptat toată viaţa ca persoană în scaun cu rotile. 

Stella a descris cum, în timp ce preda unei clase de elevi, un băieţel a ridicat mâna şi a întrebat-o când îşi începe discursul inspiraţional. Atunci a realizat că persoanele cu dizabilităţi sunt folosite ca sursă de inspiraţie pentru persoanele fără dizabilităţi. 
Iar ei i se părea anormal. Poate am văzut acele poze cu o fetiţă fără mâini pictând cu gura , sau un băieţel cu proteze în loc de picioare alergând. Dar Stella susţinea că aceste poze nu ar trebui folosite ca inspiraţie pentru ceilalţi. 
Aceşti copii doar îşi folosesc corpul la cea mai bună capacitate, ceea ce nu este deloc excepţional. Este normal. 
Desfiinţând citatul ,, Singura dizabilitate pe care o ai este o atitudine negativă “, Stella susţine că doreşte să trăiască într-o lume în care un copil nu este mirat când are o profesoară în scaun cu rotile, iar persoanele cu dizabilităţi nu sunt văzute doar ca o sursă de inspiraţe pentru cele fără dizabilităţi, ci ca persoane ,, normale” , capabile să lucreze şi să exceleze fără mila celor din jur. 
Stella Young a murit în data de 6 decembrie 2014. Avea 32 de ani. Nu şi-a dorit să fie sursa nimănui de inspiraţie.


Autor: Miruna Tudor


Sursa