duminică, 23 octombrie 2016

Familia care a tradus 2.000 de discursuri TED

Familia Dekkers
Faceţi cunoştinţă cu familia care a tradus 2.000 de discursuri TED.

Proiectul OTP 
( Open Translation Project ) 
are o familie de peste 18.000 de voluntari. 
Totuşi, pentru familia Dekkers din Israel, traducerea discursurilor TED din engleză în ebraică a devenit o "afacere" de familie. 

Ido şi Tal Dekkers, soţ şi soţie, au lucrat împreună la peste 2.000 de traduceri. 

Ido este cel mai prolific translator TED, având peste 1.800 de discursuri traduse în ebraică, iar Tal a lucrat şi ea la aproximativ 200. 

În timp ce cele două fiice ale lor, Adi şi May, încă lucrează la îmbunătăţirea limbii lor engleze pentru a se apuca de traduceri, au prins şi ele mania TED a părinţilor lor şi îi ajută la revizuirea traducerilor. 

De fapt, educaţia fiicelor sale a fost ceea ce l-a făcut pe Ido să înceapă să traducă discursuri TED în 2009, în speranţa că le va putea introduce în clasele fetelor. 

May şi Adi le-au prezentat TED-ul profesorilor lor, iar în prezent discursurile TED sunt folosite regulat în şcoala acestora ca o altă metodă de a învăţa.

Cuplul dezvăluie că şi-au împărtăşit pasiunea mai departe de şcoală, în rândul prietenilor şi vecinilor , dar şi a colegilor de servici. 

Tal şi Ido au vizionat un număr copleşitor de discursuri TED, iar unele dintre cele mai populare se numără printre preferatele lor: ,,Cum omoară şcoala creativitatea“ a lui Sir Ken Robinson şi ,,Scurtcircuitul meu interior “ a lui Jill Bolte Taylor. 

Dar, pentru ei, cea mai mare bucurie este să scrie traduceri ale discursurilor despre domeniile lor de activitate. 

Tal adoră să traducă discursuri despre artă şi design , iar Ido despre tehnologie. 
Cu toată dedicarea şi timpul acordat de aceştia OTP-ului se pune întrebarea: vor avea nevoie la un moment dat să ia o pauză de la tradus ? 

Răspunsul dat de ei este un ferm ,,nu!”. Tel dezvăluie că tradusul se simte ca o pauză binevenită de la ritmul obişnuit al vieţii lor. ,,Ne place să facem asta ! “ spune ea hotărâtă.
Autor: Tudor Miruna