duminică, 25 septembrie 2016

3 ingrediente despre cum să vorbim şi să obţinem ceea ce vrem prin TED

Misiunea TED este simplă: să împărtăşim idei inovatoare cu ceilalţi. 

Şi tocmai această sfântă simplitate provoacă o teamă imensă de a ieşi în public şi a spune ceea ce doar ţie ţi s-a relevat. 
De unde vine această teamă care se spune că e o teamă vecină cu teama de moarte? Poate tocmai de aici de la această vecinătate. 
Pentru că dacă tu îndrăzneşti să ieşi din turmă, să nu mai fii în rând cu lumea, eşti deja ca şi mort, cu eticheta RIP pusă. Eşti gata de a fi livrat pe tărâmul celălalt. "Infernul sunt ceilalţi." spunea cu propriile cuvinte Sartre. Oare avea dreptate? 

Si cu toate aceasta ruşine imensă .....

....de a fi cumva oaia neagră, răţuşca cea urâtă, unii sunt atât de iluminaţi, fascinaţi de o ideea încât uită şi cine sunt şi cum mai sunt. Ei vin la TED. Nu au nevoie de invitaţii speciale. Nu contează unde sunt ei localizaţi pe glob. Ei vin la TED!
Ei precum Arhimede ies afară direct din baie, ei nu se mai şterg, ei nu se mai îmbracă ci doar strigă în gura mare...în piaţă, în public: EVRIKA, EVRIKA, EVRIKA. 

Au găsit ei ceva şi iată acuma că noua piaţă este acuma TED. Poţi să vii să-ţi expui ideea?! ... şi chiar nu e nevoie să te expui pe tine. 
Pe cine crezi că interesează cine eşti tu la urma urmei? Pe nimeni. Chiar pe nimeni! 

Dar lumea asta e interesată de urma ta, de moştenirea pe care o laşi. 

Lumea se interesează dacă tu ai vazut o problemă, 
dacă tu ai văzut print-un fel de iluminare interioară care este cauza reală a acelei probleme. 

Lumea se intereseaza dacă tu ai văzut cumva şi luminiţa de la capătul acelei probleme...

...si Doamne dă! ...
...dacă tu ai văzut cumva şi paşii concreţi prin care să ieşim din tunelul timpului întunecat şi rece de Ev mediu şi om mediu. 

Ne interesează Renaşterea, cum să ajungem la lumină, la căldură, cum să interacţionăm unii cu alţii deoarece suntem în era luminii şi nu în era evului mediu. 

Poţi prezenta ideea ta la TED în paşi logici. Echipa TEDx  oferă oricărui speaker "schema logică" dupa care până şi un orb poate să vadă care este ideea ta (dacă ai). 

Poţi prezenta ideea ta şi într-un mod "persuasiv" numai că din păcate publicul TED ştie că manipularea şi inspirarea sunt similare, dar nu identice. 

În momentul când prin discursul tău încerci să vinzi ceva chiar şi persoana ta, afacerea ta, etc. (se mai întamplă şi asta la TED) sau să faci un fel de prozelitism pentru cauza ta "înaltă" (din nori), de tip New Age, atunci publicul TED te va tolera, nu-ţi va da în cap dar în mod cert o să simţi tu a doua zi, a treia zi, etc.  o migrenă. O mică şi constantă depresie te va cuprinde. 

Ideea de final e simplă. 

Deci dacă tu ai o idee
echipa de la TEDx sau TED îţi arată clar direcţia scenei şi îţi arată bulina roşie pe care urmează să faci prezentarea. 


Dar înainte de asta se asigură ca tu să fii bine echipat să ai la tine şi Logosul şi Etosul şi Patosul.
Ce sunt aceste 3 ingrediente?
tibi ruczui