sâmbătă, 2 iulie 2016

Matthieu Ricard: Despre cele patru adevăruri nobile


"I teach suffering, its origin, cessation and path.
That's all I teach", declared the Buddha 2500 years ago.

Biochimistul Matthieu Ricard, ajuns călugăr budist, enumeră în cel mai nou video, prezentat mai jos, cele patru adevăruri nobile care reprezintă învăţăturile centrale ale budismului.

Dece sunt numite aceste adevăruri nobile? Pentru că sunt adevăruri universale şi duc la eliberarea şi înnobilarea individului.

Primul adevăr nobil: Suferinţa

Pare ceva pesimistic. Dar e ca în medicină, spune Matthieu Ricard
La acest prim pas se constată că suferim de câteva lucruri care necesită un tratament. Acum de ce acest Adevăr? Suferinţa e evidentă ca şi durerea de cap, ca şi o dramă, ca şi o tragedie teribilă. Şi oricum suferinţa atinge toate nivelurile existenţei (vorbim de imperfecţiune, de impermanenţă, de conflict, de vid, de nihilism). Şi e evident că nu ai nevoie de Budha pentru ca să spui că există suferinţă. 

Dar Budha merge mai departe şi spune că există o confuzie mentală cauzată de ură, de obsesie, de orgoliu, de dorinţă, de gelozie şi nicicând nu o să găsim un moment de linişte autentică. 

Al doilea adevăr nobil: Cauza suferinţei

Deci distorsiunea realitatii este o cauză profundă a suferinţei. Dincolo de otrava minţii (ura, dorinţa, orgoliul, gelozia, lipsa discernământului, etc.) în pace şi în linişte noi putem să cunoştem sursa răului nostru.

Al treilea adevăr nobil: Metoda

Există o IDEE care evident merită a fi împărtăşită la TED sau la TEDx. Sau, şi mai bine există o metodă, un concept care creează posibilitatea ca suferinţa să înceteze. 

Al patrulea adevăr nobil: Practica

Aplicarea metodei ca să ne eliberăm de cauzele suferinţei. 

Iată deci calea eliberării dupa metoda budhistă: transformarea ignoranţei în cunoaştere.