miercuri, 29 iunie 2016

TED ca o școală

Un pas mic pentru elev, un salt uriaş pentru şcoală

Dr. Sugata Mitra
câştigătorul  marelui premiu anual TED de 1 mil. $ (un fel de premiu NOBEL pentru educaţie), relateză despre un grup de copii 
care doreau sa devină fotbalişti.... 
dar după mai multe prezenări TEDtalk vizionate, doresc să devină Leonardo da Vinci.

În conformitate cu teoria cunoaşterii ştiinţifice elaborată de Thomas Kuhn şi prezentată  în cartea  „Structura revoluţiilor ştiinţifice” (The Structure of Scientific Revolutions), la nivelul elevilor schimbarea este intr-adevăr exemplară dar dacă am putea să gândim la nivel de şcoală atunci am avea o schimbare de pardigmă. 

Modelul (paradigma) actual după care funcţionează educaţia este unul industrial. Ori cu acest model în societatea cunoaşterii nu ai ce face. Reforma nu mai ajută deoarece aceasta îmbunătăţeşte un model defect.

Un model stricat poate produce într-adevar câţiva fotbalişti de succes, pe care-i poţi număra pe cele două mâini, dar pentru mâine modelul industrial produce doar şomeri sau angajaţi care în 10 ani îşi vor schimba de mai multe ori un loc de muncă relativ sigur pe unul relativ nesigur.

În opinia cercetătorului Sir Ken Robinson înainte de a avea o criză a climei avem o criză a educaţiei. Observaţie justă deoarece defrişările pădurilor se fac tot după modelul industrial. 

Deci prioritatea este schimbarea paradigmei la nivelul unei şcoli. A acelei şcoli unde învaţă copilul, nepotul tău. E total eronat să vrei schimbarea la nivel de mase după modelul industrial în mod centralizat sau după un model "politic", democratic sau nu, tehnocrat sau nu.

Sigur schimbarea de paradigmă nu va veni de la părinţi sau profesori. Ar fi absurd (contra naturii umane) să ne aşteptăm se întâmple în acest mod. 
Schimbarea va fi pur şi simplu organică...

Schimbarea de fapt în forma sa cristalizată a şi avut loc. Aici nu vorbim de anumite experimente. Aici vorbim de o megatransformare a societăţii în ansamblul ei. 

Şi în toamnă o să aveţi ocazia rară să vedeţi la TEDxBraşovWomen cum arată în carne şi oase rezultatele pe care noua paradigmă educaţională le generează.

Dacă la nivel de şcoală cineva dintre cititori (profesor, părinte, elev, bunic) doreşte să afle mai multe despre proiectul TED ED Club acuma este momentul să urmărească acest scurt Video Intro. 

Şi în ce priveşte şi implicarea în plan concret DA! veştile sunt excelente pentru braşoveni. Există părinţi care au văzut luminiţa TED de la capătul sistemului educaţional actual.  
Deci în vara asta o să avem şi acţiune!