vineri, 29 aprilie 2016

Interviu cu dr. Bogdan Moldovan, speaker TEDxBrasov, despre singurul loc în lume unde tinerii au maximum de șanse să realizeze un vis

Doctorul Bogdan Moldovan, speaker în cadrul TEDxBrașov, ne-a oferit un interviu cu privire la meseria, sacrificiile, dar și frumusețea vieții de medic.
Ne oferă și o privire de interior la ce va prezenta la evenimentul TEDxBrașov, în 27 mai. Vă invităm să îl cunoașteți mai bine pe domnul Bogdan Moldovan, chirurg de renume european, prieten brașovean și erou la Spitalul Sfântul Constantin din Brașov. 
Adriana Popovici și Bocskor AndreaDr. Bogdan Moldovan si Andrea Bocskor
Content Producer TEDxBrasov
Dr. Bogdan Moldovan si Adriana Popovici
Content Producer TEDxBrasov
Ne-ați putea prezenta care este motivația dumneavoastră? 

Motivația mea este să fac bine semenilor mei. 

Ce vă surprinde cel mai mult la această meserie? 

Surprizele sunt din ce în ce mai rare, însă ce mă bucură este că în fiecare zi putem să ajutăm oamenii să treacă peste momente foarte dificile. 

De-a lungul experienței dumneavoastre, ați profesat atât în mediul privat, cât și în cel de stat. Care sunt diferențele din perspectiva dumneavoastră? 

Sunt multe diferențe, aș putea zice, atât în ceea ce privește proiectul individual de carieră, cât și condițiile, dotarea, curățenia. Deci, acesta este un subiect pe care îl putem dezvolta în orice direcție dorim. Dacă m-aș axa mai mult pe schimbarea pe care o resimt din punct de vedere al proiectului de carieră: în medicina privată, ai posibilitatea să te dezvolți neîngrădit, eliberat de falsele ierarhii care în medicina de stat sunt un mod de control asupra oamenilor din subordine. 

Ca în fiecare meserie, există atât părți pozitive, cât și negative. Ne-ați putea spune care sunt acestea în meseria de medic? 

Cea pozitivă, aș zice, este aceea că poți schimba destinul oamenilor- sunt oameni care dacă ar fi mers pe cursul lor sau care intrând în lumea medicală li s-a spus că nu mai au nici o speranță, iar tu vezi că după acțiunea ta, nu doar că acel lucru nu mai e valabil, ci oamenii pur și simplu ajung să facă haz de faptul că la un moment dat au fost considerați irecuperabili. Cea negativă se referă la faptul că nu poți să fii de ajutor tuturor. Indiferent la ce nivel ajungi, la un moment dat ești nevoit să spui că există cazuri care nu pot fi tratate. 

Dacă s-ar putea ca timpul să fie dat înapoi, ați alege aceeași profesie? 

Da, categoric. Dar aș face o completare: în momentul în care mi-am ales această meserie nu am avut nici măcar un sfert din imaginea asupra a ceea ce o să reușesc să fac. 

Despre ce v-ați gândit să vorbiți în cadrul evenimentului TEDxBrașov? 

Voi face un arc peste timp. Suntem în Brașov de 5 ani, vom arăta ce s-a făcut în acești 5 ani pornind de la 0, într-o clădire în care a fost o fabrică de pastă de dinți și dintr-un centru care nu avea tradiție în medicină. Acest progres se înregistrează atât la nivelul Brașovului, cât și la nivel personal.- dezvoltarea noastră,a medicilor, a mers în pararel. La început nici măcar noi nu am avut o idee exactă a ceea ce se va întâmpla în 5 ani; și toate încununate, să zicem, cu acest proiect de transplant care se pare că a fost aprobat și acreditat. Mesajul meu final ar fi acela de susținere din partea comunității brașovene pentru acest proiect de transplant. Încercăm, de asemenea, să derulăm un proiect umanitar în cadrul căruia pacienții cu afecțiuni renale terminale să nu fie nevoiți să plătească, deși suntem un spital privat. Acest lucru poate fi realizat prin contribuțiile firmelor și persoanelor de succes din Brașov. 

Ce ați dori să transmiteți tinerilor participanți la TEDxBrașov care poate ar dori să îmbrățișeze o astfel de carieră? 

Să își aleagă țeluri înalte, să și le urmărească cu tenacitate și să știe că pentru fiecare dintre ei, România este locul în care și le pot realiza. Este singurul loc în lume în care au maximum de șanse să realizeze un vis. În altă parte, pot fi considerați oameni ”de rangul 2”, dacă pot spune așa, sau nu vor avea acces la funcții de top în ceea ce priveşte puterea de decizie. Pot fi niște buni soldați, dar niciodată buni generali. Cred că cel mai mare dezastru al României este această migrație a tinerilor din zilele de astăzi. Fiți puternici, fixați-vă țeluri înalte și încercați să luptați să le realizați în țară!