sâmbătă, 16 aprilie 2016

Adriana Popovici: 11 aspecte pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a merge pe scena TEDx

Adriana Popovici
Content Producer TEDxBrasov
În săptămâna de dinaintea fiecărei conferințe TED, speakerii își repetă discursul pe scena TED. În acest mod, se obișnuiesc cu locul în care își vor susține discursul și primesc sfaturi de la traineri. 


Gina Barnett, Michael Weitz și Abigail Tenenbaum ne-au împărtășit 11 sfaturi de care ar trebui să ținem cont când susținem un discurs. 

Prima ”regulă” este legată de apă. Este foarte important să bei apă cu 15 minute înainte de a începe să vorbești. Altfel, vei experimenta sentimentul neplăcut al sunetelor unei guri uscate care încearcă să vorbească fără oprire.

Gina Barnett recomandă de asemenea să îți imaginezi că ai o jumătate de prună pe limbă; în acest mod nu vei atinge cerul gurii, iar sunetele ”ciudate” vor fi evitate. 

Un alt punct important este optimismul. Înlocuiește gândirea negativă, precum ”Dar dacă îmi voi uita discursul/ dacă nu va merge așa cum am plănuit?”, cu cea pozitivă ”O să fie o experiență grozavă. Pot să fac asta, nimic nu mă poate opri!” Ridică-ți moralul pentru că încrederea în sine este una dintre principalele condiții ale succesului. 

Al treilea sfat se referă la limbajul corpului. Este foarte important să îți canalizezi energia spre bine, spre pozitivitate. Descoperă ce anume te face să te simți relaxat și fă acel lucru. Spre exemplu, poți asculta muzica preferată în căști și poți dansa în ritmul ei, înainte de a urca pe scenă. Orice te face să te simți în largul tău, este binevenit. Precum spune Amy Cuddy, poziția corpului poate influența percepția celorlalți asupra ta și a ideilor tale. 

Trebuie de asemenea să te concentrezi asupra respirației. Când simți că adrenalina te ia cu asalt, ”Respirăăăăăăă”, cum spune Barnett. Un simplu exercițiu care te poate ajuta să te relaxezi este să inspiri și să expiri de mai multe ori, conștient, până ce panica trece. 

O greșeală frecventă pe care o fac speakerii este aceea a mișcării repetitive. Acest obicei face ca publicul să fie distras și să nu mai urmărească cu atenție ideile tale. În schimb vor fi atenți la mișcările pe care le faci. 

Trebuie să înveți să îți controlezi emoțiile și să eviți acest obicei. Un bun exercițiu care te poate ajuta să devii conștient de mișcare corpului este următorul: folosește niște ziare și împrăștie-le pe podea. Ține-ți discursul și fii atent la sunetul pașilor tăi. De asemenea poți repeta în fața unor persoane care îți pot atrage atenția când mișcările tale devin obsesive. Chiar și o oglindă este un bun corector! 

Tonul vocii este un alt element cheie când vine vorba de un discurs bun. Trebuie să te concentrezi pe ceea ce ai de spus, așa încât să îți poți adapta tonul la informația pe care dorești să o transmiți. Spre exemplu dacă informația este una serioasă, inflexiunile din vocea ta nu vor fi prea entuziaste, iar dacă dorești să transmiți o veste bună, vocea ta nu trebuie să fie rigidă și monotonă. 

Pe lângă importanța tonului, accentul este și el un element cheie. Asigură-te că rostești fiecare cuvânt clar, rar, astefel încât să te faci înțeles de fiecare persoană din public. 

Pentru a mai diminua din emoții, o tehnică bună este aceea de a fixa ceva în afara ta. Spre exemplu, concentrează-te pe un obiect, o lumină, orice te ajută să eviți concentrarea doar pe ce se întâmplă cu propiul corp. 

Este foarte important să îți amintești ție însuți că publicul este acolo pentru că vrea să te asculte. Chiar dacă este posibil ca ideile tale să nu coincidă cu propria lor părere, gândește-te că ei își doresc ca tu să reușești. 

Nu în ultimul rând, trebuie să fii conștient de faptul că se pot întâmpla lucruri neașteptate. Chiar dacă te-ai pregătit îndeajuns, poți uita un cuvânt, se poate ivi o problemă tehnică și așa mai departe. În aceste situații, oprește-te, respiră adânc și mergi mai departe. Așa cum afirmă un speaker TED, ”Ești acolo să te simți bine, nu-i așa?” 

Așadar, aceste câteva sfaturi te pot îndruma să devii cea mai bună versiune a ta când vine vorba de a vorbi în fața unei audiențe. 
Orice s-ar întâmpla, cu fiecare experiență pe care o dobândești, ești mai aproape de performanță.