marți, 16 februarie 2016

TEDxNASA - Ben Rigby - Micro-voluntariatul

  

Ben Rigby, co-fondator al programului “Extraordinarii”, își începe discursul pentru TEDxNASA cu o întrebare retorică simplă: “Cât de mulți oameni fac voluntariat?”. Acest subiect va deveni, ulterior, nucleul întregii sale prezentări.

Concluzia pe care a tras-o dupa cercetările sale a fost aceea că viața activă, supra-aglomerată şi planificată a omului contemporan este unul din motivele de bază în ceea ce privește lipsa timpului în materie de voluntariat. Intr-o eră a vitezei și a dinamicii, avem numai mici perioade de timp liber de-a lungul zilei, pe care le folosim, în general, pentru a ne verifica platformele de socializare. Statisticile sale uluitoare cu privire la ce am putea face în acest timp liber pe care îl folosim pentru a sta pe internet au fost cu adevărat surprinzătoare. Astfel, el creează un concept nou si revoluționar: Micro-Voluntariatul. 

În această ordine de idei, schimbând modelul ierarhical şi divizând un anumit proiect în părți mai mici, orice acțiune de 10 minute poate fi signifiantă. Cu alte cuvinte, chiar și ceva făcut într-o pauză de cafea, între responsabilitățile noastre zilnice, poate fi un act valoros de voluntariat. 

Ben își continuă discursul dând exemple relevante despre cum proiectul său, un software dezvoltat pentru platforme web şi mobile, a avut un impact major peste tot in lume: de la salvarea unor vieți omenești în situații presante, la ajutarea unor firme necunoscute, fără fonduri, să se dezvolte. 

Această idee, această mentalitate, toate fac parte din “micro-univers”. Un univers creat să se potrivească stilului nostru de viață. Ce a inceput cu micro-știința s-a transformat, încet încet, în micro-orice. Și acum: micro-voluntariatul. 

Radu-Constantin Cioaric
Content Producer TEDxBrasov