miercuri, 13 mai 2015

De ce seamănă curatorul TEDx cu neurochirurgul?

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc: 
…la locul unde m-am format în anii `80, ca si cercetător în domeniul Automotive, în Brașov, 
…la acele benzi magnetice mai mari decât cele de magnetofon pe care erau înmagazinate mii si mii de scrieri de invenție, 
…la acele calculatoare mai impunătoare decât dulapul intimidant de la bunica, 
…la modul în care le împărtășeam colegilor mei listinguri întregi printate cu zeci si zeci de idei de invenții într-un mod nou, revoluționar… Parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie! 

Călătoresc de atunci în weekend în creierii munților și tot așa, în cursul săptămânii, călătoresc în creierii oamenilor. Toate acele descrieri de invenții, toată acea bază de date, îți oferă un peisaj care îți taie deseori răsuflarea. Ajungi uneori pe piscuri amețitoare… și practic nici nu mai știi daca ești cu picioarele pe pământ sau în nori. Și astfel ai, cercetând zeci, sute, mii de brevete, un rol similar cu cel al neurochirurgului, care cercetează nu creierele oamenilor ci mințile acestora. 

Și în linii mari asta ești si la TEDx, un călător în weekend prin creierii munților și un călător, un fel de ghid, în timpul săptămânii, prin strălucitoare și îndrăznețe minți… 
De tine, ca și curator, depinde cu ce contaminează oamenii din comunitatea ta… de sărăcie sau bunăstare, de prostie sau inteligență, de sănătate sau boală, de pace sau război, de hoție sau cinste, de regres sau progres… și lista e, vă asigur, e destul de lunga. 

Pe o planetă care urmează să fie prădată și nimicită în totalitate de zeci și sute de ori… prostia e infinită! Nu? Curatorul, ca și neurochirurgul, se ocupă de operații specifice pe creier folosind o serie fascinantă de tehnici, echipament și tehnologie digitală, cu un scop unic: de a produce cât mai multe sinapse creatoare în acest sistem nervos al conferinței TEDx. 
(Tibi Ruczui - Curator TEDxBrasov)