sâmbătă, 14 martie 2015

3 surse pentru idei

Într-un fel fiecare speaker TED e scriitor, regizor, actor. Dar…în esenţă e mai mult. E un fel de floare de lotus, mesager de pasiune şi iubire. 

Dar de unde vin mesajele, ideile şi arderile interioare? 
Avem 3 surse 

SURSA1 
Cu perspectiva orientală a florii de lotus să călătorim înapoi în timp. În Grecia şi în Roma antică nu se descoperise încă creierul, sediul ideilor, sediul gândirii……Creierul, cum ar spune Sir Ken Robinson, încă nu era disponibil pe piaţă…… Oamenii credeau atunci că ideile vin nu din interior ci de la un spirit divin ajutător care se pogora dintr-o sursă îndepărtată şi neinteleasă, din motive străine şi neinţelese. Socrate, de exemplu, era faimos pentru că credea că are un fel de mesager (daimon) care îi transmitea întelepciunea din depărtări. Romanii aveau aceeaşi părere, dar numeau acel mesager magic, acel spiriduş, imaterial, geniu. 

SURSA 2 
În Renaştere se fac primii paşi în descoperirea creierului. Proclamaţia lui Descartes “Cuget, deci exist” schimbă încet şi sigur, radical percepţia noastră despre locul şi harta de unde ne vin ideile. Ideile vin direct din capul nostru! Acolo trebuie să forăm noi ca ideile să ţâşnească…..Cugetarea asta are însă o vechime mai mare de 500 de ani. Nu ar fi bine să o punem sub semnul întrebării? 
Constantin Brancuşi spunea: 
“Oamenii se iau pe ei înşişi chiar prea în serios. Ei vor mai întotdeauna să fie cineva!... Însă această glorie îşi bate joc de noi, atunci când ne tot ţinem după ea, iar de îndată ce îi întoarcem spatele, ea este cea care... aleargă în urma noastră.” 

SURSA 3 
Azi graţie tehnologiei asistăm la naşterea unei noi culturi…….va fi o cultură care în ceea ce priveşte creativitatea umană înglobează deja ambele puncte de vedere experimentate până acum în istoria umanităţii. Şi un exponent ….exponenţial …. al acestei noi culturi, care generează idei şi care transformă şi care va transforma societatea viitorului, este TED şi TEDx. 
(Tibi Ruczui, Curator TEDxBrasov)