luni, 7 iulie 2014

Deviza olimpica la TED: „Citius, Altius, Fortius”

Pentru mine scena TED e un fel de arena olimpica. 
Spun asta pentru ca TED are cel putin doua caracteristici olimpice: 
1) este un eveniment international si 
2) este un eveniment “multisportiv”, multidisciplinar. 

Caracteristica internationala dateaza la TED din momentul in care s-a luat decizia ca inregistrarile discursurilor sa fie accesibile si pentru publicul larg, gratuit, via Internet. 


Practic din acest moment s-a nascut ARENA (Publicul) si a inceput la modul concret competitia olimpica a ideilor TED. Chiar daca TED nu are o deviza (are in schimb misiunea de "a semana" idei) eu cred ca deviza olimpica „Citius, Altius, Fortius” (mai repede, mai sus, mai puternic) se aplica si aici. 


Caracteristica multidisciplinara este un punct FORTE la TED. 

Si TED, din experienta personala spun asta, tine destul de mult ca fiecare eveniment local, global, sa fie multidisciplinar. 
Ca sa intelegem de ce tine TED la aceasta caracteristica amintesc un fenomen important care a inceput in secolul XX. 
E vorba de big bangul disciplinar
In 2012 s-a ajuns la incredibila cifra de 8000 de discipline. De aici s-a ajuns la nevoia de hiperspecializare intr-un domeniu ceea ce inseamna IGNORANTA in toate celelalte 7999 discipline. O babilonie! Nu se mai intelege om cu persoana. Glumesc, desigur....inca se mai intelege...

Intrebare fireasca care urmeza este: cum se iau deciziile azi? 

Si raspunsul este cu maxima ignoranta

Cu cat omul, consilierul, e mai specializat cu atat este mai ignorant. 

Deci, in concluzie, avem nevoie de perspectiva multidisciplinara TED. Simplu spus e nevoie sa iesim din viziunea de vizuina. 

In legatura cu aceasta perspectiva. Citeam zilele acestea povestea unei insotitoare de bord de la o companie aeriana care pana la 30 de ani a vazut  toata lumea. Ce am retinut din toata povestea ei foarte interesanta si instructiva a fost ca acuma pentru ea stirile au o cu totul alta relevanta decat atunci cand statea acasa. Cam acest fenomen se intampla si la TED. Oamenii vin pe scena cu idei care cumva sunt destul de bine structurate si care se incadreaza undeva intr-una din cele 8.000 de discipline. 

Cu acest prilej, la un eveniment TED sau dupa,  insa ei descopera cumva si cateva alte discipline conexe destul de interesante din noianul de 8.000 de discipline. 

Si atunci incet-incet vorbitorul de la TED incepe sa se re-descopere si sa se re-inventeze. 

“Sportivul” de la TED este aici deja, dupa experienta multidisciplinara, situat clar in postura olimpica care doarme, se trezeste, care traieste sub deviza indemnului olimpic „Citius, Altius, Fortius” “mai repede, mai sus, mai puternic”. 
Un discurs TED mai scurt de 20 de minute, 
un discurs TED mai scurt de 2 minute, 
un discurs TED mai scurt de 20 sec. 
Cu alte cuvinte vorbitorii exerseaza in fata oglinzii, in fata rudelor, in fata animalelor din curte, etc. . Unii isi exreseaza discursul si de 2.000 de ori, timp de 6 luni, doar pentru a ajunge ca discursul sa fie cat mai rapid, adica scurt de 2-3 min., sa fie mai sus in topul preferintelor (daca se poate sa strapunga zidul de 1 milion de vizualizari) si sa fie cu impact major in plan social (cu premiul de 1 milion de dolari iti maresti impactul....CLAAAAR)! 

In CONCLUZIE.....

Asa ca daca esti printre invitatii in ARENA de la TED nu pot sa-ti doresc decat sa fii calm si „Citius, Altius, Fortius”.
(art. de Tibi Ruczui)