sâmbătă, 11 august 2012

Un Moldovean La Curtea lui Stefan cel MareViorel Pahomi (n. 1987) este un actor si regizor din Republica Moldova.
A studiat actoria la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau si regia de teatru la Scoala Superioara de Teatru MHAT de la Moscova.
In 2010, impreuna cu dramaturgul Nicoleta Esinencu lanseaza Teatru-Spalatorie, prima scena independenta de teatru contemporan din Chisinau.
Lucrarile sale în domeniul performance-art includ :
 Fuck You Europe
 Zuckerfrei
 Moldova Sucks
 Generation Jeans
 Baptism of Fire
In noiembrie 2011 este invitat la conferinta TEDx Youth din Chisinau, unde tine un discurs despre puterea si infulenta excesiva a Bisericii Ortodoxe in Republica Moldova.
Discursul sau “Vova must die” a starnit controverse intense atat in cadrul conferintei cat si pe retelele do socializare. Inregistrarea video a discursului devine una din cele mai vizualizate pe canalul oficial YouTube al TEDx Youth.
Ca locul acestor controverse intense ar fi fost undeva in secolul 16 tine de logica timpului ...dar ...niciodata nu e prea tarziu.

Chiar daca suntem deja de ceva vreme in secolul 21 si inca suntem "sub vremi" si nu "peste vremi" sa ne bucuram deocamdata totusi de umorul pur moldovenesc care nu e cu nimic mai prejos (la nivel de compozitie) de umorul lui Mark Twain din cartea Un Yankeu La Curtea Regelui Arthur.

Am putea chiar supra-numi filmul TED de mai jos cu Viorel Pahomi "Un Moldovean la Curtea lui Stefan Cel Mare".

Va doresc vizionare placuta.