luni, 13 august 2012

Lumea are nevoie de mai multi oameni ca Steve Jobs


Thomas Friedman, jurnalist la New York Times, ii sugereaza lui Obama "crearea" mai multor oameni ca Steve Jobs.
"Trebuie sa determinam milioane de tineri americani , nu doar geniile, sa devina, din nou, interesati de inovatie si antreprenoriat."

Eu unul sunt de parere ca una e dorinta si alta e putinta.
Din start in scrisoarea adresata lui Barack Obama de Thomas Friedman sunt doua cuvinte "trebuie" si "sa determinam" care in mod evident evoca o dorinta fierbinte (sa avem mai multi oameni ca si Steve Jobs) dar ...in acelasi timp aceste doua cuvinte evoca si o ne-putinta.
Cuvintele acelea ("trebuie" si "sa determinam") aveau putere odata.
Azi acele cuvinte nu mai au putere. Stiu ce spun.
E foarte adevarat multi cred inca in puterea unei decizii....dar acel tip de putere a cam disparut. Suntem pe cale sa iesim din Noua Era a Profesionistului Cunoasterii si sa intram in Era Creativitatii si inca ne intalnim cu asemenea scrisori catre un imperator imaginar care nu pot fi plasate nici macar in Era Industriala.
Ma gandesc daca Steve Jobs ar fi gandit in acesti termeni: "trebuie sa determinam mii angajatii de la Apple sa inoveze si sa se interseze de antreprenoriat"
ce produse revolutionare ar fi aparut pe piata?!
In concluzie in America ca si peste tot in lume doar o mica fractiune de oameni (cca. 5%) inoveaza. Apoi doar cca. 12-15% din populatie adopta imediat inovatiile. Una peste alta avem 20% din populatie care gandeste si 80% din populatie care munceste (dar locurile acestea se tot reduc, din pacate). Ceea ce putem face cu adevarat nu este sa marim numarul persoanelor care gandesc ci sa marim doar productivitatea oamenilor care fac parte din grupa de 20%. Abia in momentul in care marim aceasta productivitate a celor 20% va exista sansa ca populatia care munceste (si care nu mai are de munca) sa se apropie de 80%. Dar se intampla ca in vremurile de criza oamenii sa-si piarda ratiunea ....inclusiv oameni influenti precum Thomas Friedman care adreseaza petitii catre Obama care nu au legatura cu ratiunea si in mod evident nici cu democratia.