vineri, 1 aprilie 2011

Cum să foloseşti experţii -- şi când nu

"Acuma este momentul sa privim lumea cu ochii larg deschisi" 
si 
"Sa fim mult mai pregatiti sa infruntam greutatile secolului 21
sunt indemnuri facute de economista Noreena Hertz in filmul TED postat mai jos.


Dar a avea ochii larg deschisi este intr-adevar o problema majora deoarece ne complacem un pic cam peste masura sa ascultam de experti. 
Atunci (acuma o saptamana ) cand am sfatuit un proprietar de afaceri relativ tanar ( in jur de 40 de ani, cu plus, minus) din Timisoara si care are peste 5.000 de lucratori, sa-si schimbe consilierii pentru ca sunt un pic cam ramasi in urma realitatilor,  el nu prea a vrut sa ma asculte. 
Acel consilier de care asculta el era un expert  pe cand eu  eram doar un oarecare, unul din acei lucratori 5.000 pe plantatie si pe care el dorea in mod sincer sa-l ajute. 
Stiind prea bine ca intentiile bune de acest gen duc  direct in iad si eu neavand intentia sa ma duc acolo l-am lasat in pacea lui sufleteasca pe proprietarul acelei plantatii sa ajute el pe cine vrea si mai ales cum vrea.
Acuma ce se va intampla cu acei 5.000 de negrisori in urmatorii 2-3 ani pe care proprietarul doreste sa-i ajute nu vreau sa va spun. 
Doresc doar sa va intreb daca cuvantul criza va suna cunoscut? 
Despre asta e vorba si in acest film. Despre cauza crizei dar si despre 3 strategii de iesire din criza.


Adica cum se face ca am ajuns in criza cand previziunile, cand cresterea economica, mergea asa din victorie (socialista) in victorie (capitalista)?
Si in plan real ne trezim adica dimineata pe racoare ca nu mai avem slujbe?!


Va doresc vizonare placuta in compania unei doamne. 
Punct!
Din pacate in ultimul moment am vazut ca acest film desi tradus...dumneavoastra nu prea puteti sa va bucurati de traducere....
Adica niste oameni s-au chinuit foarte mult sa faca traducerea ...si ei vin si fura butonul pentru traducere. 
Film TED tradus in limba romana de Maria Tancu si Laszlo Kereszturi.