marți, 7 decembrie 2010

“Crema” Clujului, acaparată de TED

Un concept celebru a adunat in mai invitaţi de elită: de la oameni de afaceri şi asistenţi sociali, la psihologi sau actori.
Un campion mondial la debate (dezbateri), o casnică şarmantă cu preocupări foarte serioase în domeniul carităţii, un pictor nigerian care predă engleza şi este microbiolog de profesie. Ce pot avea cei trei în comun? Idei. Poate sună derizoriu, fiindcă oricine are idei, vor zâmbi unii. Da, însă nu toţi au idei care merită a fi împărtăşite.

Idei valoroase, constructive, idei motivante, entuziaste şi concrete. Organizate, captivante, care fac să vibreze sute de oameni la unison. “Idei care merită împărtăşite” este şi mottoul conferinţelor TED, apreciate în toată lumea, conferinţe la care au vorbit celebrităţi precum Bill Clinton, Michelle Obama sau Bono. Un eveniment din acest ciclu a avut loc ieri, la City Plaza, iar personajele descrise mai sus au fost primii vorbitori din cadrul TEDx Cluj.
“Speakerii” au ţinut discursuri de câte 18 minute, aşa cum se obişnuieşte la toate conferinţele TED din lume. în public s-au aflat 99 de clujeni din “crema comunităţii”: de la oameni de afaceri la webdesigneri, oameni de marketing sau muzicieni.
Tema conferinţei a fost “Envisioning Cluj” – “Imaginează-ţi Clujul”, iar vorbitorii şi-au expus propriile viziuni despre cum se poate ajunge la o comunitate viitoare mai eficientă, mai cooperantă, în care cred cu tărie. Dan Cristea este avocat, dar nu mai puţin îl reprezintă titlul de campion mondial la debate. Din acest domeniu, el a extras esenţa aplicabilă în toate aspectele vieţii: competiţia. Dinamic şi deloc patetic, Dan a trasat paşii principali spre succesul veritabil. “Găseşte-ţi un vis – concret, realizabil, pe care să îl ai la propriu, noaptea. Găseşte-ţi entuziasmul pentru acest vis – e cel mai important ingredient. Lasă-te umilit în competiţie, dă-ţi voie să eşuezi – e necesar pentru succesul ulterior. Supravieţuieşte rutinei şi depăşeşte-te pe tine însuţi” sunt, pe scurt, paşii propuşi de el.
Lui Dan i-a urmat Katie Rizvi, desemnată Femeia anului 2009 la Gala “Avantaje”. Katie a ţinut să precizeze de la început că nu se simte în elementul ei pentru că este “o casnică ce ştie să vorbească despre lucruri mici şi oameni mici” şi nu credea că poate asculta un discurs mai mult de câteva minute. Katie, vicepreşedinte al Asociaţiei Little People, s-a dovedit unul dintre cei mai şarmanţi oratori. I-a emoţionat pe spectatori spunându-le despre copiii bolnavi de cancer de care se ocupă, le-a povestit cu umor despre vizita lui Beyonce la centrul pe care îl conduce, dar le-a şi dat tuturor celor prezenţi o lecţie fundamentală.
“Eu sunt mamă. Când un scutec e murdar, îl schimb. Atâta ştiu!”, a fost metafora inspirat aleasă pentru a arăta că ea este centrată pe rezolvarea lucrurilor, şi nu pe “despicarea firului în patru”. Audienţa a fost cucerită de inocenţa lui Katie, de lipsa ei de fasoane preţioase şi de felul de a ajunge la adevăruri profunde pe căi simple şi aparent derizorii.
Un alt vorbitor ce a electrizat şi amuzat publicul a fost artistul Kingsley Nwabia, pictor şi, recent, “traducător” de poveşti africane pentru copii. Discursul lui Kingsley a fost o combinaţie fericită între coerenţă, ingeniozitate, energie debordantă şi un stand-up comedy veritabil.
Microbiolog de formaţie, el a povestit pe scurt cum a ajuns în Cluj, cum a început să picteze şi să facă atât portrete în ulei lui Traian Băsescu, cât şi să fie invitat de către Regele Mihai la Palatul Elisabeta. Totul pentru că a dorit să ajungă departe şi, mai ales, “pentru că mi-am deschis urechile. Toate ideile mi-au venit de la oamenii din jur. Trebuie doar să ştii să le asculţi, să le depozitezi şi să le aplici atunci când vine momentul potrivit”, a încheiat Kingsley.
Povestea lui a fost plină de umor dozat acolo unde publicul credea că e contextul cel mai sobru, iar concluzia lui a fost confirmată de ascultători: “Da, sunt atât de cool pe cât arăt”. Conferinţa a continuat cu discursurile unor lideri ai domeniilor în care activează precum actorul şi regizorul Sorin Misirianţu, consultantul Eusebiu Burcaş, omul de afaceri olandez, fost CEO al companiei ISDC - Cor Geertsma, sau profesorul de psihologie Hedi Hoka. Gazda evenimentului a fost Tudor Giurgiu, director al Festivalului Internaţional de Film “Transilvania”. Detalii despre TEDx Cluj pot fi aflate accesând pagina de internet www.tedxcluj.com.

De la Clinton la Bono
Conferinţele TED sunt, de câţiva ani, cunoscute şi apreciate în întreaga lume. Totul a pornit în 1984, ca un eveniment care a adunat elita din trei domenii: tehnologie, divertisment (entertainment) şi design (de aici numele de TED).
De atunci, la TED au vorbit celebrităţi din arii foarte diverse, precum Michelle Obama, soţia preşedintelui SUA, ex-preşedintele american Bill Clinton, regizorul de succes James Cameron sau influentul muzician Bono. Conferinţele sunt transmise şi pe internet, pe pagina www.ted.com şi au, unele dintre ele, milioane de vizualizări.

Sursa
Ziua de Cluj, 21 mai 2010, 22:36